Bolgár Ifjúsági Egyesület

A Bolgár Ifjúsági Egyesületet magyarországi bolgár származású fiatalok alapították 1997. július 17-én Budapesten. Az Egyesület alapító tagjai – tekintettel arra, hogy a magyarországi bolgárok életéből hiányzott egy olyan szervezet, amely elsősorban a fiatalok közösségi életét szervezi - fő célként tűzték ki a magyarországi bolgár fiatalok kulturális és társadalmi életének szervezését és irányítását, valamint a bolgár kultúra és néphagyomány megismerését és megismertetését a fiatalok körében. A Bolgár Ifjúsági Egyesület a mai napig az egyetlen ifjúsági bolgár szervezet Magyarországon.

A Bolgár Ifjúsági Egyesület megalakulását követően elsősorban a bolgár néptánc, népzene és folklór területén folytatott tevékenységet. Létrehozta és támogatja a Roszica gyermek és a Jantra felnőtt néptánc-együtteseket, biztosítja táncoktatásukat, tánctanfolyamokat és táncházakat szervez. Ez a két tánccsoport tevékenyen közreműködik a magyarországi bolgár kisebbség társadalmi és kulturális életében. A táncegyüttesek munkájában jelenleg több mint 60 bolgár származású fiatal és gyermek vesz részt, akik közül sokaknak ez az egyetlen kapcsolatuk a bolgár kultúrával.

Az elmúlt évek során, kibővítve kezdeti tevékenységét az Egyesület számos magas színvonalú rendezvényt szervezet, amelyek nagy sikert arattak mind a fiatal, mind az idősebb korosztály körében.

Elérhetőségek:

Elnök: Fikó Nacsó

Székhely: 1054 Budapest, Podmaniczky tér 4.