Jantra Néptánc Egyesület

A Jantra Bolgár Néptáncegyüttest 1996-ban alapították Magyarországon élő bolgár fiatalok. A Jantra Néptáncegyüttes célja a bolgár néptánc, népzene és hagyományok ápolása, valamint azok széles körben történő megismertetése. A táncegyüttes megalakulása óta jelentős szerepet tölt be a magyarországi bolgárok identitásának megőrzésében. A tánccsoport nagy hangsúlyt fordít a szakmai továbbképzésekre, ezért minden évben néptánc és népzenei tábort szervez tagjainak, bulgáriai vendégtanárok meghívásával. A táncegyüttes tagjai minden évben bulgáriai tanfolyamokon és továbbképzéseken vesznek részt, illetve autentikus fesztiválokon végeznek kutatásokat. A táncegyüttes rendszeres néptáncoktatást szervez gyermekek részére a Bolgár Művelődési Házban és a Bolgár Nemzetiségi Óvodában. A táncegyüttes tagjai részt vesznek a Malko Teatro bolgár színház munkájában is. A tánccsoport létszáma meghaladja a 40 főt, tagjai 15-30 év közötti fiatalok.

A táncegyüttes fennállása alatt arra törekedett, hogy a bolgár folklór páratlan sokszínűségét elsajátítsa, ezért repertoárjában Bulgária valamennyi néprajzi régiójának autentikus táncai megtalálhatók. Számos néphagyományt bemutató tánc is része repertoárjának. A táncegyüttes táncait eredeti bolgár népviseletekben adja elő, törekedve a teljes hitelességre. A táncegyüttes munkájában magyarországi és bulgáriai népzenészek is részt vesznek, többek között a Bolgár Állami Rádió népzenekarának szólistái.

A táncegyüttes koreográfusai Kaia Ivanova és Hriszto Ivanov a Bolgár Állami Népi Együttes volt koreográfusai. A táncegyüttes művészeti vezetői: Szalay Anna és Muszev Dancso.

 

A Jantra Néptáncegyüttes rendszeresen közreműködik a magyarországi bolgárok kulturális életében, és számos meghívást kap a fővárosban és az ország különböző pontjain zajló rendezvényekre.

 

A táncegyüttes számos magyarországi és külföldi fesztiválon vett részt. Fellépett Bulgáriában, Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban, Máltán, Horvátországban, Cipruson, Szlovéniában, 2010 decemberében Thaiföldön a thai uralkodó születésnapja alkalmából megrendezett állami ünnepségeken, valamint 2012. októberében a CIOFF Bulgária Folklór Szövetség Jantra Néptáncegyüttest választotta Bulgária képviseletére a FOLKLORIADA 2012 világ fesztiválon, Dél Korea Anseong városában.

Fontosabb szereplések és eredmények:

1999 – Bulgária – Dobrudzsai Fesztivál – Határontúli Bolgárok Találkozója

2000 - Olaszország - Massai Nemzetközi Néptáncfesztivál – legjobb tánc díj (IGF szervezése alatt)

2001 – Csehország – Prágai Nemzetközi Néptáncfesztivál

2003 – Bulgária – Velikovo Tarnovoi Nemzeközi Néptáncfesztivál (CIOFF szervezés)

2005 – Spanyolország – Palma de Mallorca – Nemzetközi Néptánc Világfesztivál – Néptánc kategória 2. helyezés (több mint 60 résztvevő közül)

A 2010. év nagy elismerést hozott a táncegyüttes számára, mivel a Bulgáriában megrendezésre kerülő bolgár táncegyüttesek III. Nemzeti Találkozójának, amely egyben minősítő verseny is volt, a Jantra táncegyüttes a szakmai zsűritől megkapta a kiváló minősítést ami azt is jelenti, hogy a CIOFF Nemzetközi szervezet (az UNESCO nemzetközi folklór szövetsége) védjegye alatt megrendezésre kerülő fesztiválokon Bulgária képviseletére jogosult. A Jantra táncegyüttes az egyetlen határon túli bolgár tánccsoport, amely megkapta a CIOFF Bulgária szervezetétől a kiváló minősítést.

2011. december 16-án a Jantra táncegyüttes Kisebbségekért Díjat kapott.

A díjat Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyújtotta át dr. Muszev Dancsónak a Parlamentben.

A táncegyüttes 2000-től szervezője és házigazdája a BULFEST (Bulgária Fesztivál) elnevezésű rendezvénynek. A BULFEST keretén belül fellépett már a „Filip Kutev” Bolgár Állami Népi Együttes, a Magyar Állami Népi Együttes „Naplegenda” produkciójával, a Bolgár Állami Rádió zenekara a Szlavia zenekar, Sebestyén Márta népdalénekes és Emir Kusturica „Cigányok ideje” című filmjének zenészei: a „Bratcha Kadrievi” zenekar Macedóniából.


A Jantra Bolgár Néptáncegyüttes tevékenységével nagyon sokat tesz a magyarországi bolgár kisebbség identitásának megőrzéséért, hagyományainak, kultúrájának ápolásáért és meghatározó szerepet tölt be a közösség összetartásában. A Jantra Néptáncegyüttes eredményeivel a világ számos pontján népszerűsíti a bolgár kultúrát és Magyarország nemzetiségi politikáját. A Jantra Néptáncegyüttes 2011-ben ünnepelte meg a fennállásának 15. évfordulóját.

A Jantra Néptáncegyüttes tagja a Közép-magyarországi Néptáncszövetségnek is.