AZ ÉPÜLET

A Bajza utca 44. szám alatti egykori lakóház 1898-ban épült Bálint Zoltán és Jámbor (Frommer) Lajos tervei alapján, Baruch Sámuel megrendelésére. A háromemeletes épület gazdag szecessziós stukkódíszű főhomlokzatát változatos kialakítású rizalitok tagolják Az épületbelső a homlokzathoz hasonlóan rendkívül gazdagon díszített, számos eredeti belsőépítészeti részlet található meg benne. Sajnos a gazdag növényi ornamentikával díszített kovácsoltvas kapu már nincs meg. A szimetrikus homlokzat dús ornametikája szinte domborművé teszi a sík felületet. A főlépcsőházban szecessziós stukkódísz, kovácsoltvas korlát és felvonóvédőrács található. Az épület első emeletét díszes faburkolattal ellátott teremsor foglalja el, az első emeleti ebédlőben szecessziós tálalószekrény található a falburkolatba építve.

Az Arts and Crafts mozgalom kiemelkedő alakja, Walter Crane 1900-ban az Iparművészeti Múzeumban rendezett kiállítására Budapestre látogatott, ezt nevezte a város legszebb épületének.

A jelenleg a Bolgár Országos Önkormányzat kezelésében lévő épület a magyarországi szecesszió egyik kiemelkedő építészeti emléke, mely a kiváló építészpáros életművén belül is igen előkelő helyet foglal el.